Nησιά Ιονίου

Κεφαλονιά

ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ: Τα λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν στο χωριό Χαλιωτάτα-θέση Σπήλιος και στη χερσόνησο του Φουρνιά στο Φισκάρδο οδηγού στην βεβαιότητα της πρώιμης κατοίκησης της Κεφαλλονιάς.

Η συλλογή του καθηγητή Γ. Καββαδία, την οποία δώρισε στο Αρχαιολογικό Μουσείου Αργοστολίου, τοποθετεί μέχρι σήμερα τον πρώτο Κεφαλλονίτη παλαιότερα από το 50.000 π.Χ. Πληθώρα στοιχείων, προσώπων και μύθων συνδέει την Κεφαλλονιά με τα προϊστορικά χρόνια.

ΠΡΩΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚA ΧΡOΝΙΑ: «Τετράπολις»: είναι η ονομασία που ο ιστορικός Θουκυδίδης δίνει στο νησί. Τέσσαρες Πόλεις-Κράτη αποτελούσαν την Κεφαλλονιά κι έτσι έχουμε την Κράνη, την Πάλλη, τη Σάμη και τους Πρόννους, ανεξάρτητες και αυτόνομες Πόλεις που η έκτασή τους είχε καθορισθεί φυσικά από το σχηματισμό του εδάφους. Ετυμολογικά και σύμφωνα με τη Μυθολογία, η ονομασία των Πόλεων-Κρατών αυτών προέρχεται από τα ονόματα των τεσσάρων υιών του Κεφάλου. Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα - νομίσματα και επιγραφές-το πολίτευμα τους ήταν δημοκρατικό.

Πολλοί τάφοι-ευγενών και μη σε πολλά μέρη του νησιού-Κοκολάτα, Μαζαρακάτα, Ραζάτα, Τζαννάτα, Κοντογενάδα-το καθιστούν αναμφίβολα σπουδαίο Μυκηναϊκό κέντρο. Στις προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου μπορεί να θαυμάσει κανείς προμυκηναϊκά, μυκηναϊκά και υστερομυκηναϊκά ευρήματα προερχόμενα από τους τάφους αυτούς. Οι θεοί οι οποίοι λατρεύτηκαν στην Κεφαλλονιά, κατάλοιπα ναών προς χάρη των οποίων υπάρχουν σε πολλές τοποθεσίες Κράνη, Αίνος, Πρόννοι, Μηνιές, αποδεικνύουν την συνεχή και αδιατάρακτη πολιτιστική ένωση του νησιού με τον Ελληνικό κορμό.

Αυτό που δεν κατάφεραν οι Μακεδόνες με τον Φίλιππο Ε’, να γίνουν δηλαδή κύριοι της Κεφαλλονιάς, το επέτυχαν οι Ρωμαίοι όταν το 188 π.Χ. την κατάκτησαν ολοκληρωτικά.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ: Κατά τα πρώτα χρόνια της βυζαντινής περιόδου η Κεφαλλονιά ανήκε στην επαρχία Αχαΐας και αργότερα (δεύτερο μισό ή αρχές του 9ου αιώνα έως και 11ο αιώνα) μαρτυρείται η ύπαρξη Θέματος Κεφαλληνίας, που σκοπό είχε λόγω της στρατηγικής της θέσης-να συμβάλει στην άμυνα της αχανούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Κατά διαστήματα δε, το νησί δέχθηκε πολλές και συχνές επιδρομές. Πρόσκαιρη κατοχή είχε ο Robert Guiscard, ο Roger II ο Σικελός, η κατάκτηση του οποίου σημαίνει την οριστική απόσχιση της Κεφαλλονιάς από το Βυζάντιο.

ΦΡΑΓΚΟΚΡΑΤΙΑ: Ο ισχυρότατος πειρατής του τέλους του 12ου αιώνα Μαργαριτώνης «ανοίγει» ουσιαστικά τη μεταβυζαντινή περίοδο της φραγκοκρατίας. Το 1195 την ηγεμονία ανέλαβε ο οίκος των φεουδαρχών Orsini για να παραδώσει το 1357 την Κομητεία της Κεφαλλονιάς στους Tocchi. Η χρονικά μικρή και σκληρή τουρκική κατοχή - συνολικά 17 χρόνια έληξε με την κατάκτηση του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου - πρωτεύουσας τότε της Κεφαλλονιάς από τους Ενετούς (και Ισπανούς) το 1500.

ΕΝΕΤΟΙ, ΓΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ: Η Ενετοκρατία κράτησε σχεδόν 300 χρόνια και το 1797 άρχισε η Γαλλική κατοχή η οποία εγκαινίασε νέα περίοδο συνεχών πολιτικών εναλλαγών. Λίγο μετά, οι συμμαχικοί στόλοι Ρωσίας-Τουρκίας υποδαυλίζουν την επανάσταση κατά των Γάλλων και έτσι σχηματίζεται η Επτάνησος Πολιτεία 1800-1807 με την επίσημη ονομασία « Πολιτεία των Επτά Ενωμένων Νησιών». Η σύντομη Γαλλική κατοχή που ακολούθησε (1807-1809) διακόπηκε από τους Άγγλους οι οποίοι παρέμειναν μέχρι το 1864. Μετά από το διάστημα αυτό των πολλών αιματοβαμμένων εξεγέρσεων και της γέννησης των σημαντικών πρωτοσοσιαλιστικών μορφών της ιστορίας μας, την 21η Μαϊου του 1864 η Κεφαλληνία και η Ιθάκη αποκτούν την ελευθερία τους, παραδίνονται από τους ξένους κατακτητές τους σε Ελληνική αντιπροσωπεία και από τότε ακολούθησαν την ιστορική μοίρα της Ελλάδας.

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ: Το 1940 μέχρι το 1943 οι Ιταλοί βρέθηκαν να έχουν κατακτήσει το νησί μας. Τον Σεπτέμβριο του 1943 στην Κεφαλλονιά διαδραματίστηκε ένα από τα συγκλονιστικότερα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου:Η σφαγή χιλιάδων Ιταλών στρατιωτικών (Μεραρχία Acqui) από τους Γερμανούς κατά την Ιταλογερμανική σύρραξη. Την ίδια περίοδο βομβαρδίστηκε από γερμανικά αεροπλάνα το Αργοστόλι και οι γύρω οικισμοί, με δεκάδες θύματα από τον άμαχο πληθυσμό και εκτεταμένες καταστροφές κτιρίων.

Το μικρό διάστημα της Γερμανικής κατοχής ήταν ιδιαίτερα επώδυνο για τους κατοίκους του νησιού, όπου δεκάδες αγωνιστές εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Ακολούθησε ο αδελφοκτόνος εμφύλιος πόλεμος.

Οι σεισμοί του 1953 άλλαξαν δραματικά την πορεία της ιστορίας για το νησί. Το Αργοστόλι και ο μεγαλύτερος αριθμός των οικισμών της Κεφαλλονιάς καταστράφηκε ολοκληρωτικά μετρώντας εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες.
Η μετανάστευση και η φυγή προς τη ναυτιλία ως διέξοδος στην ανεργία τα χρόνια που ακολούθησαν τον σεισμό του 1953 έφεραν, όχι μόνο την πληθυσμιακή κατάρρευση της Κεφαλλονιάς, αλλά και τον οικονομικό μαρασμό, την πολιτιστική και κοινωνική απραγία. Η δεκαετία του ’80 αποτελεί την περίοδο της αναστροφής.

Στην απογραφή του 1981 ο Νομός Κεφαλληνίας έχει την θλιβερή πρωτιά σε πληθυσμιακή μείωση σε όλη την Ελλάδα. Είκοσι χρόνια μετά, στην απογραφή του 2001 ο Νομός Κεφαλληνίας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε αύξηση πληθυσμού στην Ελλάδα. Σήμερα συνεχίζει σταθερά την αναπτυξιακή του πορεία και αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές τουριστικές περιοχές (και όχι μόνο) της χώρας. Κεφαλλονίτικη παράδοση, o χαρακτήρας του Κεφαλλονίτη έχει στοιχεία μοναδικά.

Από την αρχαιότητα δέθηκε με την αναζήτηση του αγνώστου και τη θάλασσα. Όπου κι αν βρέθηκε δημιούργησε. Είναι δραστήριος, πολυμήχανος, δουλευτής, επίμονος, τολμηρός, έξυπνος, με υψηλούς στόχους και ιδανικά, λάτρης της ελευθερίας και της οικογένειας, ιδιόρρυθμος και με λεπτή αίσθηση του χιούμορ. Σέβεται την παράδοση. Χοροί, Καρναβάλια, Μουσική, Πανηγύρια έχουν διαφυλαχθεί με σεβασμό.

Στα γράμματα, στις τέχνες, στις επιστήμες, στην πολιτική σκηνή και στην εξερεύνηση αναδείχθηκαν πολλοί Κεφαλλήνες. Μολφέτας, Λασκαράτος, Άβλιχος, Λοβέρδος, Τσιτσέλης, Ιστράτι, Σκαρλάτος, Λαυράγκας, Χωραφάς, Ευαγγελάτος, Βικάτος, Ξυδιάς, Άννινος, Μπονάνος, Σκλάβος, Ροσόλυμος, Πανάς, Τυπάλδος Ιακωβάτος, Γερουλάνος, Αντύπας, Π.Πανάς, Λειβαδάς, Τρίτσης, Ντε Φούκα, Γεράκης είναι κάποιες μορφές μεγάλων και διάσημων Κεφαλλήνων.